ICF Coaching Konferencia 2024 Ott leszek→

Mentorcoaching és szupervízió

Mentorcoaching

Az ICF definíciója alapján a mentorcoaching az ICF minősítéshez coachingból és visszajelzésből áll, egy együttműködő, elismerő és párbeszéd alapú folyamat során, megfigyelt vagy rögzített coaching ülések alapján, a coach coaching képességének növelése érdekében, összhangban az ICF alapkompetenciáival.

A mentorálás szakmai segítséget nyújt a kívánt minősítési szint által megkövetelt coaching kompetenciaszint és képesség elérésében és bemutatásában. A mentorcoachingnak hosszabb időtartamon keresztül kell történnie (minimum három hónap), egy olyan ciklusban, amely lehetővé teszi a Mentorcoach részéről a hallgatást és a visszajelzést, miközben lehetőséget biztosít az egyén számára a reflektálásra és gyakorlásra.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ahhoz, hogy a coach kompetenciáid fejlődjenek, szükséges, hogy egy tapasztaltabb minősített coach támogasson téged. Akár azzal, hogy meghallgatja a hangfelvételeidet és azokat közösen elemezve ránéztek arra, hogy mik a te erősségeid, és mik azok a kompetencia területek, ahol még fejlődnöd érdemes. Lehetőséged van arra is, hogy segítséget kérj számodra nehéz helyzetekben, tanácsokat kapj megfelelő intervenciókra, megbeszélhettek etikai dilemmákat, vagy akár azt is, hogy mi az, ami feltétlenül kerüljön bele egy jó coaching szerződésbe. A mentorcoaching egyéni és csoportos formában is elérhető. (Ha ACC minősítést újítasz meg, akkor a 10 óra kötelező mentoringból háromnak egyéninek kell lennie, a többiről szabadon dönthetsz, hogy csoportos vagy egyéni formában teljesíted.)

Ki lehet a mentorcoachod az ICF szabályozása alapján?

  • Megújított ACC minősítéssel rendelkező coachok
  • PCC és MCC minősítéssel rendelkező coachok

Nem minden fenti kritériumnak megfelelő coach dolgozik mentorcoachként! A mentorcoach feladat egyrészt megkívánja az ICF kompetenciáinak/PCC markerek mély és gyakorlatias ismeretét, másrészt fontos, hogy a mentorcoach szeressen tanítani, tudást átadni.

Arról, hogy ki vállal mentorcoach feladatokat, érdemes tájékozódnod. A global ICF oldalán rendelkezésre áll egy mentorcoach regiszter, amennyiben mentorcoachot szeretnél választani, itt tudsz nézelődni. Mivel a regisztráció nem kötelező, így érdemes más, amúgy a fenti kritériumnak megfelelő coachoktól is érdeklődni, hogy vállal-e efféle szerepet.

Milyen kérdéseket érdemes feltenni magadnak a mentorcoaching előtt?

  • Miben szeretnéd a mentorcoach segítségét kérni?
  • Milyen háttere legyen a mentorcoachnak?
  • Mit vársz a mentorcoachodtól?
  • Milyen területen szeretnél elkezdeni dolgozni a mentorcoach-csal?
  • Milyen veled kapcsolatos információ/tudás segítene a mentorcoach-nak a veled való munkában?

Szupervízió

Miben más a szupervízió, mint a mentoring? Kötelező-e szupervízióba járnia egy coachnak?

A szupervízió a szakmai személyiség fejlesztésével foglalkozik. Mélyebb szinten dolgozik, mint a mentoring.

Olyan speciális szakmai személyiségfejlesztő módszer, amelynek alkalmazása nélkülözhetetlen a segítő foglalkozásúak hivatásgondozásában, saját mentálhigiénéjében, szakmai továbbképzésében és munkájának minőségbiztosításában.

Olyan partnerségre épülő, szerződésen alapuló tanulási folyamat, melynek elsődleges célja a tapasztalatokból való tanulás és a szakmai tevékenység reflexiója, ami tudatosabb, egyre professzionálisabb munkavégzést tesz lehetővé. (MCSZT)

Az ICF nem teszi kötelezővé a minősített coachok számára, de ajánlja. Az ICF Magyar Tagozata nézőpontja szerint a szupervízió része kell, hogy legyen a szakmai életünknek, mind a jóllétünk, mind pedig a magas szakmai minőség megtartása miatt.

A coach szupervizorok elérhetőségéről az ICF tagok egyéni bemutatkozó oldaláról tájékozódhatsz.

Az ICF Magyar Tagozata a CSR programokban tevékenykedő önkéntes coachok számára 3 alkalmas csoportos szupervíziót biztosít. Ez egy jó lehetőség arra, hogy közös tanulásotok legyen az esetmegbeszéléseken keresztül, és alkalmanként 2 CCE pont is gyűjthető.